miercuri, 18 septembrie 2024
21.1 C
București
Semnalul.rospot_img
JurnaluldeDimineata.rospot_img

Beraria Gambrinus 1901 – 1937

Editoriale

Slanicul interbelic

Lido

Caru’ cu Bere

  

Duminica 10 Octombrie a.c. s’a redeschis renumitul restaurant si berarie GAMBRINUS, de sub conducerea cunoscutului restaurator Ionel T. Petcu, având ca director pe d. Petrica Niculescu. Elegantul local a fost complect renovat si înzestrat cu una dintre cele mai moderne instalatiuni tehnice. Bucataria excelenta are ca sef pe cel mai bun specialist în arta culinara.

Pe lânga vinurile si berile alese servite de Gambrinus, localul mai pregatea si o surpriza, fiind singurul care avea la dispozitie „delicioasa bere” MALTOSAN NECTAR, produs al fabricii LUTHER. Faptul nu trebuie sa ne mire, caci Gambrinus intrase în 1926 în proprietatea producatorului de bere LUTHER, care îl concesioneaza fratilor Ionescu, bucatari, dupa cum am aflat via art-historia.blogspot.ro. Tot pe arthistoria am gasit o reclama din revista Magazinul, provenind de la Dan Tudoroiu, datata 1931.

 

Berea buna si verva patronului au transformat locatia, în scurt timp, într-un loc preferat de întîlnire pentru ziaristii vremii, pentru oamenii de teatru, dar si pentru politicieni. Una peste alta, tot felul de „Mitici”, cu nimic deosebiti de cei care traiesc astazi si de-o eternitate în scrierile lui Caragiale. La Gambrinus se „udau” premierele de la „National” si tot aici se adunau politicienii de pe Dîmbovita ca sa discute politica subtire si sa puna tara la cale.

Acolo se întâlneau Ion Gorun (Alexandru Hodos) si Ghita (George) Ranetti, cel care a initiat revista de satira si caricatura Furnica si care semna în publicatia Zeflemeaua chiar cu pseudonimul Delagambrinus.

 

Vasile Hasnas, un alt obisnuit al locului, venea cu pudelul sau numai panglicute si fundite, numit Bubi, de care nu se dezlipea niciodata, iar o masa închisa, la care nu aveau acces strainii, era cea a lui Caragiale, alaturi de generalul Lambru, capitanul Delavrancea, generalul Iliescu si Niculescu-Bratu, cel ce umbla mereu cu picioarele goale vârâte direct în ghete. Si tot aici Delavrancea venea sa îi trateze pe actori cu bere si crenvursti dupa succesul piesei lui „Apus de soare”

 

/altmarius.ning.com/


Descoperă mai multe la 𝓘𝓷𝓽𝓮𝓻𝓫𝓮𝓵𝓲𝓬𝓪 🖊️ mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Stirile noastre

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Slanicul interbelic

Lido

Caru’ cu Bere

Galați 1930

Descoperă mai multe la 𝓘𝓷𝓽𝓮𝓻𝓫𝓮𝓵𝓲𝓬𝓪 🖊️ mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura