duminică, 23 iunie 2024
28.8 C
București
Semnalul.rospot_img
JurnaluldeDimineata.rospot_img

Ştrandul Libertăţii, primul bazin

Editoriale

Fost

  Pentru servicii de colorizare/retusare foto sau ilustratii grafice diverse ne puteti contacta direct pe pagina sau la adresele: contact@fost.ro – vafifost@gmail.com

Până la mijlocul anilor ’80, în Bucureşti exista, amplasat ultracentral, ştrand mic, dar foarte căutat, mai ale că era plasat în chiar centrul Bucureştiului, între clădiri, care se încingeau tare pe timpul verii toride.

A fost printre primele ştranduri din Capitală, fiind construit înainte de Primul Război Mondial. Se numea ştrandul Libertăţii, dar lumea îi zicea „Ligheanul”, tocmai din cauza dimensiunilor reduse ale bazinului. Ansamblul se învecina cu Piaţa Naţiunile Unite (fostă a Operetei şi a Senatului) şi se afla pe locul parcării de azi din faţa blocurilor Sitraco.

În imagine, se vedea pe fundal vechea sală de tir şi gimnastică, de care aparţinea acest bazin. Sala era aliniată la Splai iar clădirea a fost transformată, în anii ’20, pentru a găzdui Teatrul „Regina Maria”, iar în regimul comunist, începând cu anii ’50, a devenit sediul Operetei, până la demolările din 1986-87, când ansamblul (clădirea Operetei, ştrandul şi mica bisericuţă semiîngropată, veche de 500 de ani, actualmente reconstruită după 1990) a fost demolat pentru a se trasa şi placa bd. Naţiunile Unite de azi.

Igienă și loisir în Bucureştiul interbelic

 


Descoperă mai multe la Interbelica

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Stirile noastre

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Interbelica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura