Vom prezenta în continuuare o asemenea reţetă de Calcan rasol cu sos de capere, aşa cum o publicase ziarul „Universul” în anul 1936, sub semnătura „Anda”:
„Se alege un calcan foarte proaspăt, de mărime potrivită; după ce s-a spălat în mai multe ape, se curăţă cu băgare de seamă şi se fierbe, de preferinţă întreg, într-o cratiţă de peşte specială; dacă o gospodină duce lipsa acestui vas de bucătărie, calcanul se poate împărţi în bucăţi de mărime egală care se fierb în orice cratiţă mai încăpătoare. Lichidul în care se fierbe peştele se prepară în modul următor: se pune apă şi vin în părţi egale; vinul poate fi înlocuit şi cu un pahar de oţet de vin. Lichidul trebuie să fie în cantitate suficientă ca să acopere peştele pe deaîntregul în momentul când se pune la fiert; se adaugă apoi în apă sare, piper, pătunjel verde, cimbru, două foi de dafin, o cuişoară, doi morcovi tăiaţi în lung şi o ceapă mare tăiată în felii. Lichidul astfel preparat se lasă să fiarbă trei sferturi de oră înainte de a se pune peştele pe foc. Calcanul se aşează în fiertură cu partea neagră în jos; burta, de culoare albicioasă şi frecată dinainte cu lămâie, rămânând în sus. Calcanul trebuie să fiarbă liniştit timp de o oră. Este bine ca peştele să fie supravegheat din când în când, ca să nu se producă crăpături în el. Când calcanul este fiert gata, se trage de la foc, lăsându-l însă în zeama lui până se dă la masă. Peştele se aşează pe o farfurie de servit caldă şi se garniseşte cu cartofi noi, fierţi în apă, deosebit. Sosul de capere se serveşte în sosieră împreună cu calcanul.”
Citește mai mult: /constantaveche.ro/pescarii-turci-si-calcanul-de-la-constanta-calcan-rasol-cu-sos-de-capere-specialitatea-din-anii-1930/
Descoperă mai multe la 𝓘𝓷𝓽𝓮𝓻𝓫𝓮𝓵𝓲𝓬𝓪 🖊️ mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.