Simpozion naţional de cartofilie

La Piatra Neamţ îşi vor da întâlnire, timp de două zile, cei mai mari pasionaţi de cartofilie din întreaga ţară.

Fotograful Moldovei, Adolph A. Chevallier, este figura centrală a celei de-a 32-a ediţii a Simpozionului naţional de cartofilie, găzduită de Piatra Neamţ în perioada 8-10 iulie. Motivul este împlinirea a 135 de ani de la naşterea marelui artist fotograf Adolph A. Chevallier. Totodată, ediţia din acest an este dedicată şi împlinirii a 150 de ani de Casă Regală în România. „Şi-au anunţat participarea aproximativ 50 de colecţionari din întreaga ţară şi din Republica Moldova. Din fericire, se constată o extindere a fenomenului filatelic faţă de anii din urmă”, a declarat ing. Viorel Nicolau, coordonatorul evenimentului.

3.000 de imagini pe DVD

Startul simpozionului va fi dat astăzi, de la ora 16.00, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamţ, cu lansarea albumului-catalog „Chevallier – cronicarul foto al plaiurilor nemţene”, de prof. Sergiu Marian Găbureac, şi prezentarea lucrării „Manageri ai portului naţional. Familia Regală a României”, de ing. Constantin Paţilea. „Meritul nostru, al nemţenilor, este că am reuşit să-l scoatem pe Chevallier din conul de umbră în care intrase, mai ales că este cel mai mare fotograf al Moldovei. Albumul, care conţine 3.000 de imagini, este pe DVD, pentru realizarea lui contribuind 30 de colecţionari. Lucrarea dedicată Casei Regale conţine imagini şi text despre portul popular românesc şi influenţa lui în lume, cu accent pe promotorii lui – membrii Casei Regale”, a precizat Viorel Nicolau.

Programul simpozionului

Sâmbătă, 9 iulie, începând cu ora 8.00, se deschide, la terasa restaurantului Unic, Târgul colecţionarilor, iar de la ora 12.30, participanţii din întreaga ţară se vor bucura de o excursie tematică. „Târgul cred că va fi cea mai atractivă activitate. Şi-au anunţat participarea aproximativ 100 de colecţionari, care vor expune obiecte diverse, de la cutii de chibrituri la şerveţele”, a spus Viorel Nicolau. Duminică, începând cu ora 9.00, pe aceeaşi terasă, va avea loc lansarea lucrării „Asociaţia Filateliştilor Neamţ. Exponat monografic”, ziua încheindu-se cu vizitarea municipiului Piatra Neamţ de către participanţi.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus