joi, 21 noiembrie 2024
4.4 C
București
Semnalul.rospot_img
JurnaluldeDimineata.rospot_img

Principele Carol îl vestește pe împăratul Japoniei că România și-a obținut independența. Moartea primului plenipotențiar român la Tokyo

Editoriale

După obținerea independenței de stat a României, Principele Carol I a adresat Împăratului Meiji o scrisoare de notificare privind primele contacte diplomatice românești cu Japonia, la 10 mai 1880, prin intermediul Legației României la Paris.

….

La rândul său, Împăratul Japoniei a notificat suveranului român de la București cele mai importante evenimente survenite în cadrul Casei Imperiale de la Tokyo.

….

Primele discuții despre deschiderea unei Legații a Japoniei în capitala României, precum și a două consulate nipone la București și Galați, s-au desfășurat prin intermediul misiunilor diplomatice ale celor două țări la Viena, începând cu anul 1902, dar nu au avut rezultate imediate, din cauza evenimentelor din Extremul Orient din 1904‑1905.

Nicolae Xenopol

 

Astfel, la 6 august 1917, a fost adoptată la Iași decizia guvernamentală de deschidere a două noi Legații ale Regatului României, la Washington și la Tokio, ratificată printr-un decret regal semnat de Regele Ferdinand I.

La 13 septembrie 1917, Nicolae Xenopol a fost numit plenipotențiar al Regelui Ferdinand, fiind „învestit cu depline puteri, ca să facă și să semneze în numele Nostru, cu plenipotențiarii Guvernului Maiestății Sale Împăratului Japoniei, o înțelegere de amiciție între România și Japonia”.

 

….

 

Vizita Principelui Carol

Între 20 iunie și 27 iulie 1920 a avut loc vizita oficială în Japonia a Principelui Carol, moștenitor la tronul României, un prilej important pentru consolidarea raporturilor româno‑japoneze, pe parcursul căruia s-a reiterat solicitarea stabilirii relațiilor diplomatice pe baze permanente, prin deschiderea de legații la București și Tokyo.

Edgar Mavrocordat

La 24 iunie 1921 sosea la Tokyo Edgar Mavrocordat, trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al României în Japonia, ocazie cu care s-a (re)deschis Legația României la Tokyo, închisă apoi din păcate, la 1 aprilie 1922, din motive bugetare.

În cele din urmă, și Legația Japoniei la București a devenit operațională la 12 martie 1922, când Genshiro Nishi, trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al împăratului Japoniei în România notifica sosirea sa la post ministrului român de externe Ion Gh. Duca.

 

mai mult la:

evenimentulistoric.ro


Descoperă mai multe la 𝓘𝓷𝓽𝓮𝓻𝓫𝓮𝓵𝓲𝓬𝓪 🖊️ mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Stirile noastre

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Descoperă mai multe la 𝓘𝓷𝓽𝓮𝓻𝓫𝓮𝓵𝓲𝓬𝓪 🖊️ mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura