Mihai Şora, mesaj emoţionant la centenarul Colegiului „C.D. Loga”, din Timişoara

Colegiul „C.D. Loga”, din Timişoara, celebrează zilele acestea 100 de ani de învăţământ în limba română. Ca răspuns la fotografia reprezentând liceul la început de secol XX, primită de la directorul colegiului, filosoful Mihai Şora, absolvent al acestui liceu în anii ’30, a transmis un mesaj emoţionant.

Dragi prieteni, acolo unde vedeți desenat omulețul zâmbitor era clasa mea: prima pe dreapta, cum intrai în Liceu, după cancelaria profesorilor. Se întâmpla în cursul inferior (clasa a cincea de astăzi). Am trecut apoi la etaj; fereastra se afla pe partea laterală a clădirii și dădea spre un câmp de porumb, peste știuleții căruia ne zgâiam la fortăreața numită Liceul de fete «Carmen Sylva”», îşi începe filosoful Mihai Şora mesajul postat, ieri seară, pe pagina sa de Facebook.

În mesajul său, Mihai Şora face referire la o carte poștală primită de la profesorul Tihomir Milin, actualul director al Colegiului, pe care îl numeşte „păstrător al valorilor Liceului meu”„Mă tot uit la ea. Pentru mine, reprezintă mai mult decât o clădire. Zidurile nu s-au schimbat, păstrează și astăzi rigoarea simetrică, o anumită sobrietate a liniei. Dar între imaginea concretă a acestei sobrietăți și orice altă fotografie recentă, în culori mai vii sau mai palide, s-au scurs o sută de ani.” O sută de ani de învățământ în limba română pe care Colegiul „C.D. Loga” i-a împlinit anul acesta, pe 7 august.

„Imaginați-vă un tânăr profesor de 34 de ani, cu studii de Litere la Cluj, unul dintre acei deputați care, la 1 Decembrie 1918, în Alba Iulia, votaseră unirea Transilvaniei cu Țara, un tânăr profesor, așadar, care, în ziua de 7 august 1919, depune – în fața Prefectului – jurământul de credință și, devenind director al Liceului, își ia răspunderea de a lumina mințile a zeci de copii din Timișoara și din împrejurimi. Se numea Silviu Bejan și a fost un om destoinic, un patriot. Despre asemenea oameni se spune că ar putea ține, pe umerii lor, o lume întreagă. Și se mai spune că ei sfințesc locul”, mai scrie în mesajul său Mihai Şora.

Un mesaj pe care îl încheie scriind că noi, toţi, avem nenumărate motive să fim încrezători „de n-ar fi decât faptul că mult invocatei «disoluții» a Statului român îi răspund zilnic isprăvile unor oameni la fel de vrednici precum, odinioară, profesorul Silviu Bejan. Sunt cei ce se străduiesc să salveze patrimoniul aflat în grija lor, să-l însuflețească și să-l transmită celor care vin după ei.”

În urmă cu 100 de ani, pe 7 august 1919, tânărul profesor Silviu Bejan, transferat de la „Preparandia”, din Arad, prelua, în prezența prefectului județului, Aurel Cosma, prim-directoratul Liceului de Băieți „Constantin Diaconovici Loga” – care până atunci, timp de aproape 20 de ani, funcţionase ca şcoală cu limba de predare maghiară – și depunea jurământul de credință față de neam și de țară. „Așa avea să înceapă istoria școlii noastre. Îi datorăm lui și le datorăm celor de după el, dascăli și absolvenți, ceea ce suntem astăzi. Să îndreptăm spre ei recunoștința cuvenită și, prin munca noastră, la fel de dedicată, să păstrăm viu spiritul acestei școli! La mulți ani Colegiului Național «Constantin Diaconovici Loga»!”, scrie, pe pagina de Facebook a Colegiului, profesorul Tihomir Milin.

Clădirea în care funcţionează Colegiul „C.D. Loga” a fost dată în folosinţă în 1903, iar de atunci până în 1929 a funcţionat ca şcoală cu limba de predare maghiară.

În noiembrie anul trecut, Mihai Şora s-a întâlnit cu profesorii şi cei peste 400 de liceeni de la „C.D. Loga”, răspunzându-le întrebărilor şi subliniind necesitatea asumării reperelor morale atât în viața personală, cât și în cea socială, precum și nevoia afirmării omului ca ființă liberă și demnă. Tot atunci,  Mihai Şora, decanul de vârstă al „loganilor”, a plantat un stejar în curtea liceului.

Mihai Şora, născut la Remetea Mare, în 7 noiembrie 1916, a absolvit acest colegiu, ca șef de promoție, în 1934.

Sursa: timpolis.ro

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus