LA PLOIEŞTI, EXPOZIŢIA „GRAFICĂ ŞI POEZIE ÎN CĂRŢILE POŞTALE”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova invită publicul astăzi, la ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, la vernisajul expoziţiei „Grafică şi poezie în cărţile poştale”, eveniment cuprins în proiectul muzeal “Expoziţia lunii”.

Vor fi expuse cărţi poştale tipărite în primele două decenii ale secolului XX, de cunoscutele edituri bucureştene “Socec” şi “Depozitul Universal Şaraga”, care au reprodus în mai multe tiraje lucrările graficianului Leonard Salmen. Artistul polonez este primul grafician de profesie care a organizat o expoziţie personală cu lucrări inspirate din poeziile lui Eminescu, aceasta fiind vernisată la Galaţi, în anul 1909, cu prilejul comemorării a 20 de ani de la moartea poetului, un an mai târziu, în 1910, unele lucrări ilustrând volumul de poezii tipărit de I. Scurtu, lucrare de referință pentru o bună perioadă de timp.

Potrivit reprezentanţilor muzeului care organizează acest eveniment, opera lui Salmen este recunoscută ca fiind cea mai vastă din cartofilia grafică de la noi din ţară, pentru colecţionarii de cărţi poştale, cele 179 de lucrări de grafică prin care Salmen a ilustrat 94 dintre poeziile eminesciene reprezentând un subiect captivant. De altfel, muzeul ploieştean deţine 11 din aceste lucrări, ilustraţiile romantice fiind completate de versurile marelui poet, publicul folosind frecvent în corespondenţă cărţile poştale cu temă eminesciană, până în anii 1930.

S-a făcut precizarea că alegerea acestei teme pentru expoziţia lunii august este influenţată şi de sărbătorirea, pe 31 august, a Zilei Limbii Române.

Sursa: http://ziarulprahova.ro

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus