Gara de Nord din Timisoara – patrimoniu sub reflectoare

Gara Timişoara Nord (iniţial Timişoara-Iosefin) este  principala gară a oraşului şi totodată cea mai mare din regiunea de vest a României. În ceea ce priveşte transportul de pasageri, Timişoara Nord este una dintre cele mai aglomerate gări din România. De aici operează trenuri ale Căilor Ferate Române, Regio Călători şi Astra Trans Carpatic, iar pentru transportul de marfă în special ale companiei Grup Feroviar Român.

La 15 noiembrie 1857 s-a dat în folosinţă prima linie de cale ferată ce trecea prin Timisoara (Szeged-Jimbolia-Timişoara). La început gara a fost o construcţie modestă care ulterior a fost transformată în o magazie. Ulterior în apropierea sa a fost construită o nouă gară, dar în anul 1897 a fost dărâmată şi în locul ei s-a construit o nouă gară, în stil neoclasic după proiectul arhitectului Ferenc Pfaff (1851-1913) din Budapesta. Era o replică a gării din Arad. Costul construcţiei a fost de circa patru milioane de coroane (echivalentul a 16,7 tone de argint pur). Iniţial s-a numit Josefstädter Bahnhof  (în germană) sau Józsefváros indóház (în maghiară), adică „gara din Iosefin”. A devenit apoi „Zentralbahnhof” sau “Kozponti Palyaudvar” (Gara Centrală). După unirea Banatului cu România gara a fost redenumită Gara „Domniţa Elena”, nume pe care l-a purtat până la Al Doilea Război Mondial. Însă cei mai mulți timişorenii o numeau „Gara Mare”.

Pe 3 iulie 1944, gara a fost puternic avariată de bombardamentul aviaţiei aliate, iar în noaptea de 30/31 octombrie 1944 a fost bombardată din nou, de această dată de Luftwaffe, fiind distruse aproape în totalitate. Reconstrucţia s-a făcut parţial după planurile iniţiale. Până în anii 1960, încă mai exista aripa de est a vechii clădiri, însă în 1976 a fost modernizată şi stilul arhitectural schimbat radical, luând aspectul actual fără a mai păstra nici o urmă din farmecul de altă dată.

Gara face parte din turul Întâlniri cu arta.Timișoara ca reperorganizat de Tur de arhitectura.

Sursa: spotlight-timisoara.eu

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus