Fărădelegile din Interbelic

Copoi, curcani, gardişti, balauri, berbeci, sticleţi, şacali, rechini, granguri şi cerberi. Aşa se făcea cunoscută prezenţa poliţiştilor din vremea vechilor haiduci până la mijlocul secolului trecut.

Poliţia a purtat diverse denumiri: Guardia Orăşenească, Garda Cetăţenească, Garda Civilă, Brigada de Siguranţă şi Chestură, toate acestea erau instituţii de menţinere a ordinii publice şi de prevenire a infracţiunilor. 

Profesorul Gheorghe Radu, fost director al Arhivelor Statului Neamţ, a intrat în arhivele Poliţiei şi a cercetat presa vremurilor pentru a realiza un studiu privitor la începuturile instituţiei: „Din istoricul şi activitatea Poliţiei nemţene de altădată“.

Profesorul Gheorghe Radu FOTO Dan Sofronia

În perioada interbelică, de pildă, poliţiştii din Neamţ alergau după tot felul de nelegiuiţi, ale căror infracţiuni erau detaliate în presa vremii. Astfel, din ordinul Parchetului de pe lângă Judecătoria Neamţ, „Brigada de Siguranţă din localitate a arestat pe dl. Mironescu, care a fost un timp îndelungat grefier al Judecătoriei Ocolului I din acest oraş, fiind acuzat că ar fi sustras diferite acte publice“, arăta ziarul „Telegraful“, din 8 noiembrie 1923.  Pe 19 ianuarie 1925, aceeaşi publicaţie relatează că „D-l s. comisar Rusu a reuşit să aresteze pe tinerii Vasile Hanganu – 18 ani, Gh. Gheorghiu – 18 ani şi Vrăjmaşu –16 ani, care săvârşau furturi prin spargeri. Printre păgubiţi croitorul Ivaşcu, cofetăria Zalman, magazinele de mezeluri Marigheta şi Reder“.

Nici jandarmii nu stăteau degeaba în interbelic, ei ocupându-se de zona rurală. Tot „Telegraful“ arată că „D-l Căpitan de Jandarmi Mânecuţă dezminte ştirea apărută în unele ziare din Capitală cum că s-ar fi descoperit în judeţul nostru o fabrică de bancnote false. Era vorba doar de găsirea în circulaţie prin regiunea Hangu a câtorva bancnote false“.

Citeste articolul complet pe: adevarul.ro

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus