Dintre fete, cea care părea mai înzestrată era Maria, cunoscută mai apoi drept Mia Braia. Eugeniei, alintată Jana, îi plăcea cântecul, dar părinţii nu credeau să aibă vreo șansă în muzică. Avea vocea ”scârţâită”, îi spuneau.
Dar Jana își vedea de drum. De pe la taverna tatălui a învăţat primele cântece lăutăreşti, pe care nu înceta să le fredoneze. Norocul ei a fost profesoara de muzică de la liceul din Craiova unde era elevă. A ascultat-o cu atenția și a îndrumat-o să cânte romanţe.
Mia Braia cânta, la rândul ei, în restaurante. Ba în unele dintre cele mai faimoasedin Bucureşti, „Coşna-Cireşoaia”, „Balotha” sau „Luther”. În anii de început ai războiului, fiind în mare vogă, a ajuns să cânte și la câteva reuniuni ale unor membri ai mişcării legionare.
Melodia lui Ion Vasilescu, intitulată Nu-ţi pare rău când vezi că plâng cu orchestra Teatrului „Alhambra”, dirijată de compozitor, pentru care a primit „Premiul Discului”. În perioada 1937-1945, Mia Braia a fost solistă, cântând cu formaţii apreciate în acea vreme la restaurantele bucureştene „Coşna-Cireşoaia”, „Luther” şi „Balotha”, precum şi în provincie, la Neptun şi Constanţa.
Se ştie că pe artistele Ioana Radu şi Mia Braia le-au unit doar talentul şi legătura de rudenie, fiind mereu rivale şi neînţelegându-se ca două surori, după ce Eugenia Braia a ales numele de scenă „Ioana Radu”. De altfel, ele nu au cântat împreună decât un singur cântec cu acelaşi talent inconfundabil: Ciobănaş cu trei sute de oi. Probabil acum – când „surorile de pe portative” se află în Ceruri – Îngerii ascultă cu emoţie acel duios cântec de dragoste şi se bucură nespus de mult. Mai sper că aceiaşi Îngeri nu vor avea nimic împotriva mea atunci când vor auzi versurile îndrăgitului cântec interpretat de Nicolae Niţescu, pe care mi-am îngăduit să le modific parţial: „Două surori/cântă-n noapte ca două viori/pentru cei ce le-ascult chemarea,/pentru cei ce-şi doresc uitarea…/Tot ca şi ele,/în nopţile cu stele,/în clipe grele,/iubirea vom cânta.”.
În anul 1979, Mia Braia a primit, după mai multe demersuri, acordul autorităţilor de la Bucureşti de a emigra în R.F.G. A decedat la New York, departe de ţară şi de toţi prietenii, la 3 iulie 1999 în vârstă de 88 de ani, luând cu dânsa amintirile unei vieţi artistice de excepţie.
surse :
Descoperă mai multe la 𝓘𝓷𝓽𝓮𝓻𝓫𝓮𝓵𝓲𝓬𝓪 🖊️ mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.