Constanta – istoria străzii Ștefan cel Mare și a familiei Poppa

Gheorghe Poppa și-a respectat semenii, durând pe locul vechiului han Periclia (cumpărat în anul 1921) un imobil impunător, stabil, reprezentativ, sincron cu stilul arhitectonic ajuns la apogeu în perioada interbelică: Art Deco.

„Blocul Poppa, cu fațada principală spre parc, este un simbol al puterii economice deținute de oraș în perioada interbelică, dar și un reper arhitectonic al zonei, fiind situat în imediata vecinătate a marelui bulevard numit inițial Carol I, astăzi Tomis, care pare să fi existat (în tronsonul intra muros), încă din glorioasa perioadă a antichității romane, când Tomisul a fost capitala provinciei imperiale Scythia Minor.” Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa

Sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

Istoria străzii Ștefan cel Mare și a familiei Poppa

La 1879, orașul nu depășea la nord actualul Parc Arheologic, fiind constituit din străzi și străduțe grupate în jurul Pieței Independenței (numită Ovidiu în 1963). Anton Alexandridi, primul primar al Constanței (de origine greacă) decide în 1880 să extindă limitele urbei prin crearea unui nou cartier, care cuprindea și actualele străzi Cuza Vodă și Ștefan cel Mare (denumită atunci Mangaliei). În același an, se creează primul bulevard din Constanța, Bulevardul Elisabeta Doamna. Pentru extinderea orașului spre nord și nord-vest, s-au acordat loturi pentru case la preţuri foarte mici, multe preluate de negustorimea locală, deoarece prefectul Remus Opreanu hotărâse la finalul anului 1879 mutarea oborului în spaţiul dintre strada Cărămidari şi Grădina Publică (zisă şi Beledie sau Belidie), la capătul dinspre mare al străzii Mangaliei (Ştefan cel Mare). Devenită o arteră comercială importantă, strada s-a dezvoltat, aici ridicându-se numeroase case, prăvălii și hanuri.

Recensământul proprietăţilor din 1884 arată că aici se aflau „62 de case cu un etaj şi 3 cu mai multe”. Între hanurile din fosta stradă Mangaliei se număra și Hanul Periclia, cumpărat în 1921 de Gheorghe Poppa. Pe locul acestuia, a construit proprietatea de față, între 1936-1940. Clădirea s-a făcut respectând normele de construcție nemțești, reper la acea vreme.

Gheorghe Poppa, originar din Săcele, județul Brașov, a plecat în tinerețe din locurile natale spre Constanța, pentru a se angaja ca mus pe vas. Cariera lui pe mare a fost fulminantă, ajungând la gradul de comandant în marina comercială britanică, la Lloyd Branch Trieste. În perioada 1899-1902 a participat la Războiul Burilor, conflict armat în care Imperiul Britanic s-a confruntat cu burii (coloniști olandezi din Africa de Sud). După Primul Război Mondial, s-a stabilit pe uscat și a fost comandant al Portului Constanța timp de doi ani. În anii ’20 Gheorghe Poppa se lansează în afaceri de comerț și industrie. A deținut fabrici de cărămidă, cherestea și s-a ocupat de exportul grânelor. Datorită prosperității dobândite în urma carierei maritime și în afaceri, Gheorghe Poppa ia inițiativa investițiilor imobiliare, din care face parte și blocul Art Deco ce-i poartă numele, din Ștefan cel Mare nr. 17.

Sursa: artmarkhistoricalestate.ro

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus