Observăm și impunătoarea clădire a Palatului Telefoanelor inaugurat oficial în aprilie 1933. La inaugurare, aripa mică a Palatului Telefoanelor, cea care da stabilitate turnului, avea două etaje. Astăzi această aripă are 4 etaje.

Palatul Telefoanelor a fost realizat pe structură metalică nituită iar Blocul Adriatica -Socomet a fost realizat tot pe structură metalică dar în varianta prinderii în șuruburi.

În anul 1937 încep lucrările de ridicare și la Palatul CFR tot pe structură metalică de data această sudată și încastrată în beton. Scheletul la toate cele trei clădiri menționate în postare a fost proiectat şi construit de Uzinele de Fier și Domeniile Reșița (UFDR)-Construcții Metalice. Să nu uităm că materialul acestor clădiri a fost în întregime românesc.

Sursa foto: Ana Mircea
Sursa text: Daniel Craitoiu

via : Bucurestii Vechi (Foto si Istorie)

 

 

Daniel Craitoiu

În fotografie apare și Teatrul Național. Nu am vrut să vorbesc despre el în postare pentru că era construit pe alt gen de structură. Construit de arhitectul austriac Anton Hefft între anii 1848-1852 Teatrul Naţional era o clădire solidă: avea temelii de zidărie şi beton, şi o structură de rezistenţă din cărămidă, care susţinea planşeele de lemn. Teatrul a fost avariat de bombardamente. În special acoperișul. Structura de rezistență… a rezistat perfect. Nu era nevoie să fie demolat. Avea nevoie de consolidare și restaurare. Nu s-a dorit. Era o bijuterie în centrul Bucureștiului. Am pierdut o operă de mare valoare arhitectonică. În 1947 clădirea a fost demolată.

Descoperă mai multe la 𝓘𝓷𝓽𝓮𝓻𝓫𝓮𝓵𝓲𝓬𝓪 🖊️ mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns