Centenarul Agenției BNR Oradea Mare

Banca Națională a României (BNR) se afla în fața unui nou început, prin extinderea activității la nivel național și dezvoltarea rețelei sale de sucursale și agenții, după încheierea primului război mondial si infaptuirea marii uniri.

La 6 noiembrie 1919, Consiliul general al BNR a decis înfiinţarea primelor sale agenții din Transilvania, inclusiv la Oradea Mare. Pe 11 octombrie 1920, Guvernatorul I.G. Bibicescu preciza în faţa Consiliului de administraţie că „începerea funcţionării” primelor sedii, „nu mai are niciun motiv de a fi întârziată” şi propunea ca ele să-şi înceapă operaţiunile în ziua de 15 octombrie 1920, ceea ce s-a și întâmplat, Agenția BNR Oradea Mare începându-și activitatea.

Imediat după înființare, Agenția BNR Oradea Mare a retras coroanele austro – ungare din Transilvania și Bucovina, rublele rusești din Basarabia și a leii de ocupație, locul fiindu-le luat de leii BNR.

În primele două decenii de activitate,1920 – 1940, dar și din 1945 până în prezent, Agenția Oradea BNR a funcționat în imobilul situat pe strada Parcul Traian nr. 12 (astăzi, nr. 8), construit în anii 1911 – 1913, după proiectul arhitectului Hubert Ioszef, având o dublă funcționalitate, sediu de bancă și locuințe pentru funcționari.

Sursa articolului: bihon.ro

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus